Sollentuna satsar på tillgänglighet och sök


Webbplatsen för Sollentuna Kommun förbättras och utvecklas kontinuerligt. Både innehållsmässigt och tekniskt.
– Det allra viktigaste är att våra invånare hittar information eller e-tjänst inom det område man eftersöker. Och att man genom vår webb enkelt kan komma i kontakt med kommunen.

Det säger Malou Lennartsson Hedebro som är webbansvarig på Sollentuna Kommun. Hon berättar att de har genomfört WSI-undersökningen sedan 2010. 
– Syftet med att genomföra undersökningen är självklart att vi vill veta vad våra användare tycker om webbplatsen. Och det hjälper oss sedan till rätt satsningar för att förbättra sajten.

Ny webb under 2020
Den nuvarande webben lanserades i januari 2020 och under året har Malou och hennes kollegor jobbat vidare med ytterligare förbättringar av funktionalitet och tillgänglighet. 
– Pandemin har egentligen inte haft så stor inverkan på vårat arbete förutom i det initiala skedet då en del resurser fick läggas på kommunikation med invånarna kring Covid-19 istället för utvecklingsarbete, berättar hon. Ett av de större projekten har varit att utveckla sidorna som handlar om bygglovsprocessen. 

När den nuvarande webben utvecklades tog de till vara på insikter från tidigare WSI-undersökningar som visade att sökfunktionen inte levde upp till besökarnas förväntningar. Och att det fanns för mycket information på webbplatsen överlag. Den senaste WSI-undersökningen ligger till grund för satsningar på förbättringar under 2021. 
– Det som vi gör bra är det viktigt att vi fortsätter med och det som kan bli ännu bättre ska vi jobba vidare med.

Berätta om hur ni arbetar internt för att utvecklas och förbättra er webbplats?
– Webbredaktionen styr arbetet och jobbar mot uppsatta mål, säger Malou. Varje år planeras ett antal utvecklingsaktiviteter som tagits fram utifrån prioriterade områden. Det kan handla både om teknisk utveckling och förbättringar i innehåll och struktur. Den tekniska utvecklingen genomförs tillsammans med våra konsulter från Knowit. När det gäller innehåll och tillgänglighet arbetar vi kontinuerligt med detta utifrån uppsatta handlingsplaner. 

WSI-undersökningen ser de som en väldigt bra indikator på att de är på väg åt rätt håll. Sen så får de också in en hel del synpunkter på webben genom ett formulär som finns på varje sida. 
– Det är en stor hjälp för oss och en bra värdemätare. Sen så följer vi även annan statistik för att förstå besökarnas användarmönster.

Sollentuna.se har en central webbredaktion som består av fyra huvudredaktörer och arbetet leds av Malou som är webbansvarig. Att samtliga webbredaktörer finns samlade i en gemensam redaktion är en stor styrka menar hon. 
– Sen får vi också stöttning av övriga kollegor på Kommunikationsenheten och ett antal redaktörer som finns ute i organisationen. 

Stora krav och höga förväntningar
Deras främsta målgrupp är invånare i Sollentuna som tar del av kommunens service. Det är en stor grupp med många olika behov, och det finns ett stort krav och förväntan på god tillgänglighet. Dels krav som är lagstadgade genom WCAG men också invånarnas förväntan på att enkelt hitta det man söker samtidigt som innehållet ska vara begripligt. 

– Den kommunala verksamheten är omfattande och det finns väldigt mycket information som inte alltid är så enkel att ta till sig. Det är vår uppgift att se till att rätt mängd information finns tillgänglig och presenteras på ett begripligt sätt. Utmaningen ligger alltså i att begränsa informationsflödet och göra det enkelt för besökaren att hitta och förstå innehållet.

Hur ser framtiden ut?
– 
Vi jobbar vidare med ständiga förbättringar, säger Malou. Inom kort kommer vi bland annat att lansera helt nya sidor för att förenkla bygglovsprocessen. I övrigt kommer vi att jobba vidare med att utveckla vår sökfunktion och tillgängligheten.

Teamet bakom Sollentuna.se

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 27 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Läs intervjuer med övriga nominerade här >>