Arbetsmiljöverket är den myndighet som på uppdrag av regering och riksdag, ser till att lagar om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer. Förutom att skriva föreskrifter och regler gör de även inspektioner.
På Arbetsmiljöverket arbetar de behovsdrivet. Det innebär att användarnas upplevelse ligger till grund för all utveckling av deras webbplats.
– Vi har gjort WSI-undersökningar sedan 2013, på så sätt har vi fått in återkopplingar från besökare som går att jämföra med tidigare undersökningar.
Det berättar Emil Strandell som är digital kommunikatör på Arbetsmiljöverket.
Deras besökare ska hitta informationen de behöver så enkelt som möjligt och just nu sitter Emil och hans kollegor och analyserar den senaste rapporten.
– … så våra prioriteringar för förvaltning och utveckling kan komma att ändras!
Berätta om hur ni arbetar internt för att utvecklas och förbättra er webbplats?
– Vi får stor hjälp genom att arbeta nära vår svarstjänst, så vi kan både komma med förbättringar och se om det får avsedd effekt. Vi har dessutom en plan för vårt utvecklingsarbete i stort. Vi lyssnar på den återkoppling vi får, både internt och externt. Vi analyserar även vår webbtrafik och vilka sökord som används.
Emil berättar att de är ett litet team på webbredaktionen och på IT, som sköter förvaltning, utveckling och testning. Finns det ett tydligt behov använder de sig även av extern kompetens. Deras tre stora målgrupper är arbetsgivare, arbetstagare och skyddsombud.
Finns det särskilda krav på er webbplats som andra kommersiella webbplatser inte har?
– Som alla myndigheter måste vi använda klarspråk och se till att webbplatsen är tillgänglig för alla.
Arbetsmiljöverket har precis lanserat en ny tjänst för utstationering, alltså när personer sänds till Sverige för att arbeta under en begränsad tid och är anställda av ett utländskt företag.
– Coronapandemin har påverkat hela vår verksamhet och vi har anpassat stor del av vår webbplats efter de nya behoven.
2021 kommer Arbetsmiljöverkets föreskrifter få en helt ny struktur vilket gör att de måste se över allt sitt innehåll, sin struktur och sina tjänster på webbplatsen.
Vinnarna av årets Web Service Award utses den 27 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]