Spaningar från torsdagsfikat om webbplatser 12 september


Härligt med torsdag! Och extra härligt när vi på Web Service Award haft vår första digitala torsdagsfika om webbplatser efter sommaruppehållet.
Var lite extra kul eftersom jag kunde inleda med att lyfta fram några av slutsatserna från den nya trendrapporten Hur mår Sveriges webbplatser 2024. [Kommer även hålla ett webbinar om trendrapporten torsdag den 19 september]

Efter min inledande trendspaning så kom vi igång med samtalen om webbplatserna. Det första ämnet var om kriswebbar. Ett tyvärr aktuellt ämne för många. Har var det intressant att höra olika lösningar allt från krisbanner till att ha en fristående kriswebbplats i beredskap. Verkar vara många som tittar och planerar för detta. Men också många som inte har en plan eller där inte it och kommunikation gjort det ihop. Vi fick även exempel från drabbade. Är ju inte kul om webben blir hackad eller utsätts för belastningsattacker. Gäller då att ha en plan och inte att det blir att reagera i efterhand. Förhoppningsvis kan detta bli en väckarklocka för ledningen så att det sätts av resurser för att ta fram planer och även säkerställa att de går att genomföra. Intressant också de som lagt med detta i sin utvärdering av CMS och lösningar.

Från detta kom frågan upp om erfarenhet av att göra en 1:1 emigrering från ett CMS till ett annat (eller en ny version). Det var flera som gjort detta under årenslopp men den samlade erfarenheten är att det vill man helst undvika. Vi har även sett i våra undersökningar flera avskräckande exempel. Om det var en dålig struktur innan så blir den inte bättre av att lyftas in i ny plattform. Bättre då att som flera gjort passa på att se över innehållet och skära bort onödiga sidor samt slå ihop sidor. Intressant exempel där 60 sidor blev en!

Vi kom även in på redaktörskapet och vikten av att ha en hanterbar organisation. Här är trenden att minska antalet redaktörer (men i kombination med faktaägare/granskare) för att kunna ha mer kontroll på innehåll och struktur.

Vi fick även höra erfarenheter från flera som nyligen gjort en ny webbplats. Bra att göra nollbasmätningar och förstås följa upp resultatet. Även intressanta exempel med AI för att kontrollera texter.

För att ta upp några de ämnen som kom upp. Som alltid går en timme allt för fort. Stort tack till Jeanette Rönnberg, Karin Persson, Anders Hans, Marika Nilsson, Pierre Widing, Jessica Henulin, Elin Hagström, Tomas Carlsson, Siran Aleksandrian Wahlman, Ingela Jerat, Peter Ljunglöf, Anna-Carin Skytt, Lars Karlsson, Eva Coos Berglund, Carin Sjöström-Greenwood, Anna Wiksten, Margaretha Söderström, Emma Karlsson, Johanna Jackson, Amalia Kewenter, Camilla Östergren och alla andra härliga deltagare och förstås min kollega Johan Nylinder.

Längtar till den 10 oktober då vi har nästa torsdagsfika och webbplatser 😊

[Anmälan sker via https://www.webserviceaward.com/torsdagsfika/ ]