Verksamt: Sätter fart på företagandet


På Verksamt.se får företagare och de som vill bli företagare hjälp framåt. Sajten är ett samarbete mellan många olika myndigheter och samlar det mesta du behöver som företagare. Vid sidan av information finns inloggningsbara e-tjänster och tjänster för att till exempel räkna ut hur mycket en anställd kostar.
– Verksamt.se ska göra det enklare att starta och driva företag. På sajten samlas ett koncentrat av information från många olika myndigheter, berättar Sara Strandqvist, webbansvarig för Verksamt.se.
Sara Strandqvist jobbar på Tillväxtverket, som vid sidan av Skatteverket och Bolagsverket är huvudman för sajten.
Webbplatsen har funnits sedan 2009 men fick sin senaste skrud 2013. Den använder plattformen Liferay, en open source-plattform som är ganska okänd i Sverige.

Hur påverkar er målgrupp Verksamt.se?
– Vi fokuserar framför allt på att ha enkel, tydlig och kortfattad information. Vi resonerar så att det inte kan bli för enkelt – den som redan vet det vi skriver, kan klicka sig vidare och få djupare information.
– Tidigare har vi haft mycket tonvikt på dem som startar företag, men på senare tid har vi jobbat mycket med att ta fram information för dem som driver företag och vill utveckla det.

Vem eller vilka ansvarar för webbplatsens innehåll, utseende och funktionalitet?
– Arbetet fördelas mellan en webbredaktion och två utvecklarteam, ett på Tillväxtverket och ett på Bolagsverket. Varje myndighet har ansvar för sina egna e-tjänster.
– Jag ansvarar för innehållet på webbplatsen, för webbredaktionen och för utvecklarteamet som finns hos oss på Tillväxtverket. Jag har ett övergripande ansvar för att hela webbplatsen, inklusive e-tjänsterna, ska hållas ihop.

Hur många jobbar aktivt med webbplatsen och dess innehåll?
– Webbredaktionen är sju personer. Sedan har vi då två utvecklingsteam på totalt 10–15 personer. Utöver det finns resurser för drift, support, kommunikation.
– Vidare samarbetar vi med ett stort antal myndigheter som bidrar med innehåll. Tanken är att alla myndigheter som är anslutna ansvarar för att hålla sin information uppdaterad.

Arbetar ni tillsammans med några externa partner kring webbsidan (webbyrå eller liknande)?
– Nu jobbar vi med Bazooka som sedan i höstas hjälper oss med design.

Vilka är de starkaste fördelarna med Liferay?
– En fördel är att det är open source. En annan är att det är ett bra portalverktyg som låter oss koppla ihop tjänster från olika myndigheter.

Vilka av webbplatsens funktioner är mest uppskattade och använda?
– Våra e-tjänster är väldigt använda, av förklarliga skäl eftersom man sköter sina myndighetskontakter där. Våra interaktiva räkneverktyg är väldigt populära också.
– Bland informationssidorna är de som handlar om vad man behöver veta innan man startar företag bland de mest populära.

Hur arbetar ni för att hålla kvaliteten uppe på innehållet?
– Vi gör en årlig revision i samarbete med alla berörda myndigheter. Dessutom, frågar hela tiden våra användare vilken information de vill ha och behöver.

Hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktion och för att förbättra innehåll och teknik?
– Förutom WSI-undersökningen använder vi Google Analytics för att samla in och analysera statistik. Vi har också en feedbackfunktion på alla sidor, och det kommer in frågor och synpunkter via kundtjänsten.
– Vi försöker arbeta systematiskt med den här informationen när vi utvecklar sajten. Vi användartestar också nya funktioner.

Vad var den viktigaste anledningen till att ni gjorde en WSI-undersökning under året som var?
– För att följa upp och se att vi gör rätt förbättringar på sajten.
– Vi jobbar användardrivet. För att kunna göra det måste vi följa upp allt vi gör – undersökningen är en del av det.

Vad tänker ni förbättra ytterligare under 2016?
– Vi ska göra en översyn över designen och jobbar mycket med att göra Verksamt mer personaliserad.
– Vi planerar också att börja översätta våra e-tjänster till engelska, dels eftersom det kommer att komma lagkrav på det inom ett antal år, dels för att hjälpa dem som inte har svenska som modersmål.

 

Sara Strandqvist, webbansvarig för Verksamt.se.

Sara Strandqvist, webbansvarig för Verksamt.se.

 

Läs mer om de nominerade i Web Service Award här »

Vinnarna i varje kategori korades på WSA-dagen den 27 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen här »

Gör som de bästa arbeta med användarna i fokus! Genom att göra en digital analys så får ni reda på vad era besökares beteende och vad de tycker om er webbplats. Läs mer om digital analys här »