AJ Produkter säkrar morgondagens kundnöjdhet med hjälp av WSI


”Oväntat mycket” är slogan för AJ Produkter, företaget som säljer möbler och inredning för kontor, lager och verkstad. Målgruppen är i första hand företag, offentlig förvaltning och andra juridiska personer, men bland kunderna finns även privatpersoner.

Företagets webbplats ska främst stärka varumärket och försäljningen, och inför plattformsbyte och redesign av sajten ville AJ Produkter med hjälp av WSI-undersökningen säkerställa att de får med de delar av den gamla sajten som användarna gillar bäst i designen av den nya sajten.

– Vi jobbar också med att ta fram personas och undersökningen har varit viktig även i det arbetet, berättar Päivi Wahlqvist, Head of Ecommerce på AJ Produkter.

När lanserades den nuvarande versionen av Ajprodukter.se?

– Vi lanserade 2015 och därefter har vi ständigt optimerat. Den största förändringen gjorde vi i november 2016 då vi gick live med integrationen mellan vår e-handelsplattform och inRiver PIM, och samtidigt gjorde en total redesign av hela produkt- och produktlistningssidan.

Vilka ansvarar för innehåll, utseende och funktionalitet?

– Vi är ett tajt e-commerce-team bestående av E-commerce Manager, UX Designer, Project Manager, SEO Specialist och Merchandiser som tillsammans håller ihop samtliga delar. Utvecklingen görs i samarbete med vår partner UKAD i Ukraina.

Hur många arbetar aktivt med webbplatsens teknik och drift respektive dess innehåll och form?

– Driften sköts internt av vår it-avdelning medan vårt e-commerce-team, med vår Project Manager i spetsen, hanterar buggar och lösningar av dessa.

Vilket eller vilka är de primära syftena med er webbplats?

– Vår webbplats ska bidra till att stärka AJ Produkters varumärke, generera försäljning och fungera som ett informationsnav för både kunder och medarbetare. Sammanfattningsvis kan man säga att webbplatsen ska stödja kunden före, under och efter köpet.

Vilka funktioner är mest uppskattade och använda av besökarna?

– Historiskt sett har B2B-företags webbplatser varit en relativt stängd miljö som kräver ett kundavtal, att någon skapar ett konto åt besökaren och så vidare.
– Vi tänker att alla kunder vill ha samma smidighet, oavsett om man handlar som företag eller som konsument. Det ska vara lättillgängligt, enkelt att lägga en order, ett fåtal klick till avslut med mera. Vi tror att det är denna approach som ligger bakom det positiva resultatet.
– I övrigt rankas vår sökmotor och produktinformation högst hos våra kunder för tillfället.

Vilken är den främsta fördelen med er tekniska plattform, Enova?

– Fördelen är att den är stabil, men samtidigt finns det förbättringspunkter. Därför har vi beslutat oss för att satsa på en ny plattform, nämligen Episerver. Det projektet kickades igång i början av januari 2018.

Hur arbetar ni för att utveckla relevant och kvalitativ innehåll?

– I vår B2B-värld inleds köpprocessen ofta i samband med att ett dilemma eller ett behov uppstår. Vi lyssnar på våra kunder och studerar deras behov, vilket ligger till grund för vår produktutveckling men också för det innehåll vi skapar till webbsajt.
– Till exempel vill många kunder skapa en mer ergonomisk arbetsmiljö för att undvika ohälsa. Genom att skapa innehåll där vi förklarar hur olika ergonomiska produkter kan bidra till en bättre arbetsdag hoppas vi kunna skapa relevans för kunderna. Den här typen av innehåll publicerar vi i bloggen på vår webbplats.

Hur arbetar ni för att skapa hög tillgänglighet och användarvänlighet på webbplatsen?

– I vårt dagliga analysarbete kopplat till utveckling och design använder vi oss av olika verktyg för att mäta hur besökaren rör sig på webbplatsen. Dessutom medlyssnar vi hos vår säljorganisation. Denna information ligger sedan till grund för förbättringar av användarvänligheten.
– När det gäller tillgängligheten på webbplatsen har vi skapat olika lösningar för hur kunden kan komma i kontakt med oss. Exempelvis är vår chatt ett viktigt och populärt verktyg.

Vid sidan av WSI, hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktioner?

– Vi har en så kallad NPS som mäter kundens upplevelse kontinuerligt. (Reds anm: Net Promoter Score, ett nyckeltal för kundlojalitet.)

Vilken var den viktigaste anledningen till att ni gjorde en WSI-undersökning under året som var?

– Vi gjorde det av två anledningar. Vi ville få en djupare förståelse för vad våra kunder tycker om vår webbplats och baserat på denna information kunna definiera en roadmap för 2018 på vår existerande lösning. Vi ville också säkerställa att vi tar med oss de delar som kunden uppskattar mest in i den nya designen av vår kommande webbplats.

Hur har undersökningen bidragit till ert arbete hittills?

– Vi kommer lansera en helt ny checkout-lösning inom kort och där har undersökningens resultat ingått som en tydlig input. Vi jobbar också med att ta fram personas och undersökningen har varit viktig även i det arbetet.

Vilka egenskaper hos er webbplats tror du har störst betydelse för att ni är nominerade i Web Service Award i år?

– Att den är stabil och snabb samt att kunden enkelt kan hitta den produktinformation som generellt behövs för att kunna genomföra ett köp.
– Vi tror också att den service som våra kollegor på säljavdelningen ger genom chattverktyget bidrar starkt till detta resultat.

Vilka utvecklingsplaner har ni för webbplatsen under 2018?

– Vi kommer att fokusera på att höja inspirationen, förbättra uppsäljningsmöjligheterna samt optimera vår mobillösning baserat på den kundfeedback vi har fått via bland annat WSI-undersökningen.

AJ Produkters webblag.
Bakre raden: Therese Brede, Social Media Specialist; Alexander Gres Utvecklare; Andrey Trembrak, utvecklare; Alexander Razvalinov, vd samarbetspartnern UKAD.
Främre raden: Lars Eriksson, SEO-specialist; Päivi Wahlqvist, Head of Ecommerce; Sebastian Thuresson, Newsletter & market automation Specialist; William Sandberg, Merchandiser; Malin Sjögren Projektledare.