Arla: WSI som uppladdning inför större förändring


Trots att Arla bara säljer till andra företag, vänder sig webbplatsen Arla.se i första hand till slutkonsumenter.

– Den viktigaste målgruppen är svenska konsumenter som söker efter recept och matinspiration. Och det är många! Vardagsmatlagning är både stökigt och härligt och vi vill inspirera till att laga mat och äta tillsammans, berättar David Bodén, senior business digital developer på Arla.

Webbplatsen ligger på Episerver och är responsiv sedan 2012, sedan 2013 används samma plattform förutom för Sverige också på 20 andra av Arlas marknader.

– Episerver är lättarbetad och effektiv för våra redaktörer. Att vi använder den på så många olika marknader gör det viktigt för oss att den är skalbar. Sedan har plattformen även en del nackdelar, något som gjort att vi har kompletterat den med andra lösningar – detta ställer krav på bra integrationsmöjligheter, vilket vi tycker finns, säger Bodén.

Vilket eller vilka är de primära syftena med er webbplats ?
– Arla.se är den viktigaste kanalen för att möta våra konsumenter. Vår försäljning är B2B och att ha en direkt kontakt till slutkonsument är jätteviktigt för oss, för att vara relevanta och bättre kunna möta deras behov och visa hela vårt erbjudande.
– Sedan vet vi också att de som är frekventa användare av Arla.se gillar Arla mer och hellre väljer våra produkter.

Hur arbetar ni för att utveckla relevant och kvalitativt innehåll på webbplatsen?
– Vi har en lång historia i att utveckla relevant innehåll. Vi har en fantastisk receptbank från erfarna kockar och Sveriges bästa matlagare som har gjort oss till en av Sveriges mest uppskattade matinspiratörer. Arla var den första stora svenska receptsajten, vi startade för 20 år sedan. Vi har alltid varit lyhörda både för trender och för konsumentbehov och på den vägen är det.

Vilka av webbplatsens funktioner är mest uppskattade?
– Recept, produktsidor, event- och kampanjsidor, pyssel.

Hur arbetar ni för att skapa hög tillgänglighet och användarvänlighet på webbplatsen?
– Vi har tillsammans med våra webbyråer arbetat för att följa de riktlinjer för tillgänglighet som finns. Användarvänlighet är generellt sett något vi alltid sätter i första rummet. Vi hade tidigare än de flesta en mycket hög andel mobila användare, så det är också något vi prioriterat.

Hur mäter ni målgruppens upplevelse av innehåll och funktioner (vid sidan av WSI)?
– Dels jobbar vi med ett antal KPI:er som vi följer löpande med hjälp av till exempel Google Analytics och Hotjar. Vi gör också kvalitativ research, framför allt inför större förändringar.

Vilken var den viktigaste anledningen till att ni gjorde en WSI-undersökning under året som var?
– Det var länge sedan vi gjorde den här typen av bred undersökning. Vi står inför ett antal större förändringar på sajten och det är också viktigt att få ett jämförelsevärde, eftersom vi befinner oss i en tuff konkurrenssituation med andra matsajter.

Hur har undersökningen bidragit till ert arbete hittills?
– Vi hoppas få viktig input inför kommande förändringar som bland annat kan hjälpa oss att skapa en bättre användarupplevelse och att prioritera mellan olika möjligheter.

Vilka egenskaper hos er webbplats tror du har störst betydelse för att ni är nominerade i Web Service Award i år?
– Relevant innehåll som är paketerat i en bra tjänst som många efterfrågar.

Vilka utvecklingsplaner har ni för webbplatsen under 2017?
– Bland annat att utveckla vårt innehåll inom rörligt och hälsa. Men också att skapa förutsättningar för en bättre omnichannel-upplevelse.

David Bodén med sina medarbetare på Arla.

David Bodén med sina medarbetare på Arla.

Läs om de övriga nominerade »

Vinnarna i varje kategori koras på WSA-dagen den 25 januari på Nalen, Stockholm. Läs mer om WSA-dagen »