Kan man ha produktlagret på nätet? Utan tvekan går det i alla fall utmärkt att ha en lagershop på webben, något hemelektroniksäljaren Netonnet bevisar.
På Netonnet.se jobbar nästan 30 personer med innehåll och form respektive teknik och drift för att ge kunderna vad de vill ha. Exakt vad de efterfrågar undersöks ständigt med hjälp av statistik, intervjuer, analyser och tester, bland annat A/B-tester. Nu är sajten ännu en gång en av de nominerade till Web Service Award.
– Sökmotorn är den mest använda funktionen på sajten, annars är filter och möjligheten att jämföra produkter något som används flitigt. Att kunna ”paxa” din vara har också blivit mer och mer populärt bland våra kunder och besökare, berättar Mikael Nyhlén, E-commerce Functionality & Content Manager på Netonnet.
När lanserades nuvarande version av Netonnet.se?
– Nuvarande sajt lanserades sommaren 2015.
Vilka ansvarar för sajtens innehåll, utseende och funktionalitet?
– Vi på e-handelsavdelningen ansvarar övergripande för de delarna, tillsammans med närliggande avdelningar som till exempel marknads- och it-avdelningarna.
Vilket eller vilka är de primära syftena med Netonnet.se?
– Det är att erbjuda kunden som söker hemelektronikprodukter ett brett sortiment, till rätt pris, paketerat med den bästa lösningen och upplevelsen på marknaden.
– Sajten har en central roll i vår omnikanalstrategi och oftast är den vårt första och därför även viktigaste fönster ut mot våra kunder.
Vem vänder sig sajten till?
– Alla som på ett eller annat sätt är ute efter ny hemelektronik.
Vilken är den främsta fördelen med er tekniska plattform?
– Vi har en egenutvecklad plattform och detta ger stora fördelar när det kommer till utvecklingen av nya funktioner till exempel.
Hur arbetar ni för att utveckla relevant och kvalitativt innehåll?
– Genom att ständigt hålla koll på kundernas beteenden.
Hur arbetar ni för att skapa hög tillgänglighet och användarvänlighet på webbplatsen?
– Genom tester direkt med kunder, men även med A/B-tester och i vissa fall externa partner.
Vid sidan av WSI, hur mäter ni målgruppens upplevelse?
– Vi har bland annat en feedback-knapp på sajten som alla kan använda sig av för att ge oss info om något som man kanske skulle vilja ändra på eller om något skulle vara fel. Vi jobbar också med A/B-tester och testpersoner.
Varför gjorde ni en WSI-undersökning i år?
– För att säkerställa att vi är på rätt spår men även för planeringen av året som kommer.
Hur har undersökningen bidragit till ert arbete hittills?
– Vi har gjort undersökningen nu i några år och för oss blir den en pekpinne eller ett riktmärke som visar vart eller vilka delar som vi bör titta på framöver.
– I de flesta fall bekräftar den de tankar vi redan har kring vad vi vill eller behöver förbättra.
Vilka egenskaper hos er webbplats tror du har störst betydelse för att ni är nominerade i Web Service Award i år?
– Jag tror inte att det handlar om några enskilda egenskaper utan mer att vi gör ständiga förbättringar hela tiden och på alla områden för att öka användarupplevelsen.