Spaningar från torsdagsfika om webbplatser (20 juni)


Härligt att få starta dagen med att leda Torsdagsfikat för webbplatser. Alltid lika trevligt och massa intressanta samtal.
Torsdagsfikat började med att jag gjorde en kortare trendspaning utifrån genomföra undersökningar av oss på Web Service Award samt data från trendrapporten Hur mår Sveriges webbplatser. Här gjorde jag även en spaning över resultat från nästa trendrapport som kommer efter sommaren.

Sen började vi våra samtal. Första var om kontaktsidor och balansen att ge bra kontakt men även att det inte ska komma in onödiga samtal. Intressant att höra erfarenheter från dels kontaktcenter och infocenter och kundservice. Kärt barn har många namn beroende på verksamhet 😊. Några intressanta slutsatser är att tänka på tonaliteten. Viktigt att det känns inbjudande att få ta kontakt. Viktigt att tänka på att många som vill ta kontakt är lite småstressade och blir inte gladare över att behöva leta runt efter kontaktuppgifter. Sen är det även viktigt att tänka på att besökarna inte vet vad ett kontakt/infocenter är – utan ni måste berätta att det är utbildad personal som är där för att hjälpa besökaren rätt.

En rekommendation är också att ha dialog med kundservice. Stäm av vilka frågor de får och om de kan lyftas fram på webbplatsen. Är ett bra mål att få ner antalet enkla samtal till kontaktcenter.

Sen är det ju inte en digitalfika om inte frågor om AI kommer med 😊 Vi hade intressanta samtal om detta och ChatGpt mm och hur det kommer påverkar webbplatsen i framtiden. Viktigare än någonsin att ha kol på sin data.

Vi tog även upp vad som händer till hösten. Spännande att höra om de som ska bygga ny webb och hur de tänker. Intressant med den som ville gå mot trenden och hade som mål att deras webbplats ska överleva i 10 år med god kvalitet. Får återkomma om 10 år om hur det gick 😊.

För att nämna några av samtalen. Som vanligt går en timme för fort. Stort tack till Elsa Hellström, Patrik Karlsson, Lars Karlsson, Niclas Lindblom, Gustav Lindh, Lillemor Sandh, Karin Persson, Daniel Dagernäs, Mikael Jansson, Ralf Sundhäll, Linda Werme, Stefan Eriksson, Karin Haglind, Emma Karlsson och alla andra fantastiska deltagare. Och förstås till min kollega Johan Nylinder som hjälper mig hålla i våra digitala fikan.

Vill även passa på att önska alla en trevlig sommar och så ser jag fram emot 12 september då vi kör igång våra torsdagsfikan om webbplatser igen 😊

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm