Spaningar från fredagsfika om intranät 6 september


Älskar fredagar och extra mycket idag när vi på Web Service Award kommit igång igen med våra digitala fredagsfikan om intranät.

Fredagsfikat inledes med att jag drog en kortare trendspaning. Andel som har mätbara mål (32 procent) och risken med att de är så få som kan visa på nyttan av sina intranät (eller för den delen vikten av att göra förändringar). Hittbarheten är en nyckelfaktor för att lyckas. Här behövs mer arbete göras löpande. Sökbarheten är en sådan sak. Viktigt att få med redaktörerna så att deras sidor blir sökbara. Gäller även för att kvalitetssäkra innehållet. Kul också att många (63 procent) arbetar aktivt för att förbättra sina intranät. Finns en stor vilja.

Poängen med fredagsfika är att ansvariga får ställa frågor och dela med sig av sin erfarenhet. En fråga som togs upp var om instagram flöden på startsidan. Vilket ledde in på att koppla MS funktioner till intranätet. Här är det förstås lite olika beroende på val av CMS. Intressant att höra olika lösningar.

Redaktörskapet är av vikt. Blev en intressant diskussion om antalet redaktörer. Vi fick höra case där de halverat antalet redaktörer, gått ner till en ännu mer slimmad organisation. Verkar vara många som går i de tankarna. Finns en poäng med det. Lättare att ha kontroll och lättare att utbilda. Svårare också att ducka för ansvar om det är färre redaktörer. Kul också med exemplet där det lätt till att redaktörerna samverkar och hjälper varandra mer.

Blev även intressanta samtal om vikten av att utbilda redaktörerna och att ha träffar. Fanns bra exempel på de som har satt upp rutiner för detta och har inplanerade träffar. En rekommendation är att under dem låta redaktörerna arbeta med sidor ihop så att de kan förbättras och ta hjälp av varandra. Även bra exempel med att lyfta sökbarheten och utbildning i statistikverktyget. Men det känns även som att fler organisationer borde ta tag i detta. En viktig fråga

Frågan om hur AI används kom upp. Både som hjälp för användarna tex sök och rekommendationer, men även hur det används av redaktörer. Fanns flera intressanta exempel även om det inte verkar lika använt som på externa webbplatserna (ännu)

Som vanligt går en timme alldeles för fort. Kul med allt engagemang i mötet och i chatten. Stort tack till Elisabeth Grahn, Camilla Östergren, Jenny Thorell, Viktoria Olausson, Debora Karlsson, Sofia Larsson, Anna Emilsson, Anders Hans, Lillemor Sandh, Anna Densjö, Mona Fritz, Johan Lindell, Erik Thalin, Sofia Lindow, Clara Hoogland, Dennis Johannesson, Sofia Tamm, Lena Pettersson, Anna Wiksten, Alexandra Rios, Per Andersson, Caroline Söderlind, Cecilia Rolf, Nina Nordström, Liselott Norberg, Anna-Lena Tjernberg och alla andra underbara deltagare. Samt förstås min kollega Johan Nylinder som hjälper mig hålla i fikat

Längtar till 4 oktober då vi har nästa fredagsfika om intranät 😊.

hashtag#intranät hashtag#fredagsfika hashtag#webserviceaward