Spaningar från digitalt fredagsfika om intranät för internationella koncerner den 20 september 2024.


Älskar fredagar och lite extra mycket när Web Service Award ordnar ett special digitalt fredagsfika om intranät för internationella koncerner.
Fikat inleddes med att jag gjorde en trendspaning utifrån hur koncern svarat på våra trendundersökningar samt resultat från nyligen utförda undersökningar av koncernintranät. Alltid intressant att se om det är skillnad i hur ansvariga och användarna uppfattar intranäten. Men även vad som planeras framåt.

Efter spaningen så började vi våra samtal. Först ut blev om design på intranäten och hur man ska tackla att ens logga också är en signalfärg. Här kom vi även in på olika exempel på hur intranät kan spegla loggan men även att de flesta tonar ner det och kombinera olika signaler (färg, symboler, text). Viktigare att användarnyttan inte blir lidande. Vilket är klokt. Finns ett klart samband mellan hur snabbt användaren hittar på intranätet och hur nöjd hen är.

Här kom vi även in på olika möjligheter med att ha kris/alert-information. Men även vikten av appar för att nå alla. Tex om en fabrik måste stänga på grund av någon risk. Från det så blev det även samtal om lunchmenyer. Kan vara en utmaning om det är många länder, orter och språk. Vi hade även intressanta samtal om Viva Connections och dess för och nackdelar. Hur ska det användas bäst. Men även om andra möjligheter beroende på val av verktyg.

Sen kom vi även in vad man bör tänka på när man bygger ett helt nytt intranät. Intressant där att få input från olika som har eller håller på med det. Rent allmänt så är det en bra idé att se över innehållet och försöka undvika att det blir en 1:1 emigration. Bra tips också att bryta ner projektet i delare och bygga-testa-utveckla och testa igen.

Vi tog även upp erfarenheter med automat översätta innehåll. Kul att höra att det blivit mycket bättre. Spar mycket tid och resurser. Även AI kom upp som hjälp även med att granska innehållet. Vi han även på slutet ta upp frågan om organisations eller ämnes styrt intranät. För att nämna några av allt som togs upp. Kändes verkligen helt rätt med mötet och det här får vi snart göra om. Behövs!

Stort tack till Christina Windisch, Marika Tornberg, Helena Keijser, Dan Holm, Caroline Björklund, Maria Kangebo, Erica Fahlander, Erik Eriksson, Lisa Vallgren, Ralf Larsson, Sarah Lindskog , Annika Lennstam, Sara Forsling, Johanna Kojan, Jenny A Sandgren, Josefin Cejie, Sofia Olofsson och alla övriga fantastiska deltagare som kämpar på med att göra sina intranät ännu bättre!

hashtag#intranät hashtag#fredagsfika hashtag#webserviceaward