Spaningar från oktobers fredagsfika om intranät


Vilken härlig start på dagen. Kanelbullensdag och fredagsfika ☕ om intranät!

I god tradition så inledde jag fredagsfikat med en lite trendspaning från Web Service Award undersökningar och trendundersökningar om intranät. En intressant fråga är att det trots att det ofta finns många redaktörer ändå upplevs som att det finns en brist på resurser. Intressant trend att fler börjar se över antalet publicister för att få en organisation som är lättare att ta hand, både vad gäller tid och utbildning.
I våra undersökningar ser vi att det normalt är stora problem med hittbarheten. Finns även ett klart samband mellan hur snabbt man hittar och hur nöjd användaren är med intranätet. Struktur är en nyckel.

Just struktur och antalet sidor var även vårt första samtalsämne på fikat. Hur ska strukturen vara uppbyggd? Ur ett organisationsperspektiv eller ämnen? Stöd och verktyg/Stöd i arbetet eller liknande är det fler som har som rubrik på deras intranät. Kul att det var flera som delade skärm och visade hur de lagt upp strukturen på sina intranät och även visade hur det ser ut under Stöd fliken och även de som även hade organisationsingångar.

Är viktigt att tänka på att hitta rätt i organisationen är en vanlig orsak till att gå in på intranätet. Sen kan det även behövas sidor för avdelningar där deras specifika information finns. Bra att det togs upp att det är viktigt att tänka på hur sidorna döps så att det inte finns sidor med samma namn (försvårar när användaren söker).

Även viktigt förstås hur innehållet på servicesidorna utformas så att det skrivs för rätt mottagare.  Generöst att vi fick se framtagna riktlinjer för det. Sharing is caring 🧡

Vi han även ta upp frågan om dokument och hur man får med sig organisation på att göra dem till webbsidor. Kul med exempel runt detta. Just förankring även för att göra om kom upp. Här är rådet att visa på varför och nyttan. Gärna då med en WSI-undersökning så ni er hur ert intranät står sig jämfört med andra 😊

För att nämna några av samtalen som kom upp. Stort tack till Åsa Sundström, Eva Påhlman, Anna Densjö, Lars Nilsson, Eva Viklund, Cina Seidefors, Jessica Henulin, Sofia Lindow, Mikael Jansson, Jessica Rosenberg, Pierre Widing, Lena Pettersson, Clara Enqvist, Christine Otteryd, Ralf Sundhäll, Nathalie Björklund, Rebecka Blomberg, Sara Lennmalm, Annagreta Lundin, Anna-Lena Tjernberg Dennis Johannesson, Lena Lindfors och alla andra fantastiska deltagare. Och förstås min kollega Johan Nylinder som hjälper mig hålla i våra fikan.

Längtar till nästa den 8 november!

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.