Naturhistoriska riksmuseet har under de senaste åren genomgått ett stort varumärkesarbete där ny grafisk profil varit ett av resultaten. I maj 2024 släppte de en helt ny hemsida med den nya grafiska profilen – och med mycket nytt material.
På nrm.se bor ovärderlig kunskap om biologisk mångfald, dinosaurieskelett och geologi. Här kan du söka fakta om djur och natur, köpa biljetter till Cosmonova och ställa frågor till museets jourhavande experter inom biologi, paleontologi och geologi. Ett av Webbsidans viktigaste syften må vara att locka besökare till en fysisk plats, men det är uppenbart att webben fyller en mycket större funktion än så.
– Nomineringen hos WSA är naturligtvis en härlig bekräftelse på årets arbete, säger Martin Bondeman, webbplatsansvarig för nrm.se.
En av de saker som arbetsgruppen med Martin i spetsen är extra stolta över är allt det material som finns och har skapats för skolvärlden. Att museet tvingades ha stängt under en lång period var en faktor som gjorde det väldigt tydligt hur stor nytta människor har av deras hemsida som faktabank.
– Vi har sett i våra mätningar att pedagoger i skolvärlden tillhör de riktigt nöjda. Under de tio månader som museet var stängt på grund av renoveringar, kunde vi bland annat genom skolmaterialet vara relevanta och viktiga utan att ta emot besökare, berättar Martin och lägger till att museet öppnade igen i juni 2024.
Redaktörer med specialistkunskap
Ansvaret för hemsidan ligger på kommunikationsenheten som leds av Catharina Hammarskiöld. Martin ansvarar för att projektleda vidareutveckling och att övergripande ha hand om publiceringarna som initieras av verksamheten.
– Utöver det finns redaktörer inom egna specialområden, säger Martin. Som t ex den pedagogiska verksamheten, forskning, natur- och miljöövervakning. Några av dem har publiceringsrättigheter men de flesta rapporterar sina uppdateringar till kommunikationsenheten.
Med drygt 600 texter av hög kvalitet, skrivna av specialister, är en av de mest besökta delarna på hemsidan den som innehåller fakta om djur och natur. Martin berättar att utmaningen är att få tillgång till dessa specialisters tid för uppdateringar och tillägg då det rör sig om personer som många gånger bedriver forskning på hög nivå och inte främst är anställda som webbredaktörer.
– Av respekt för hur populärt det materialet alltid har varit så har vi valt att ta oss tiden att flytta det till den nya webbplatsen. Många skulle nöjt sig med ett ytligare innehåll. Vi har därmed tagit vårt höga förtroende från allmänheten på stort allvar. Vi har fått indexet 88-89 när vi frågar om vi är trovärdiga och lärorika. Det är höga och fina siffror som pekar på att vi inte bara är en turistattraktion utan även en webbaserad kunskapsbank.
Mätningar som agenda och kvitto
För att kunna prioritera vad de lägger tid på, men också för att säkerställa att deras prioriterade budskap får tillräckligt mycket uppmärksamhet följer de löpande upp sidvisningar och besök på webben.
– Med en begränsad budget som de flesta trots allt har, måste man välja ut ett fåtal saker att jobba med och mätningar hjälper till i det valet, säger Martin. Ett mätresultat är både agendan för vad man bör förändra, och kvittot på vad som är så bra att det ska bestå. Ibland kan man också i öppna svar hitta lysande bra idéer som man kan förverkliga.
Martin förklarar vidare att med en helt nyproducerad hemsida var årets mätning en sorts ”hälsokontroll”. En av de frågor de ville ha svar på var hur många, eller hur få, av deras besökare på webben som även följer dem i sociala media. Något som är svårt att mäta enbart med statistikverktyg.
– En sak som jag nog förutsåg, men som var väldigt bra att få kvitto på, är att majoriteten av våra hemsidesbesökare inte följer oss i sociala media. Det innebär att det fina material som vi lägger på Instagram och Tik Tok kan göras tillgängligt även på hemsidan, och därmed nå en ny publik.
Fortsatt förbättring under 2025
Ett område som kommer att bli en integrerad del av hemsidan under 2025 är deras pollenrapport. Den har tidigare varit en separat webbplats, men från och med våren 2025 hittar man den på nrm.se.
– Det hoppas vi ska göra att personer hittar ytterligare intressant information på vår hemsida.
Tillgången till AI-verktyg är något som väckt intresse hos alla som skapar content. Naturhistoriska riksmuseet är inget undantag.
– Vi är en myndighet med anställda från hela världen, och vi har inte minst när det gäller vår interninformation tittat på möjligheterna att använda AI för effektivisera översättningsarbetet av enklare texter och textning av interna filmer. Vi ser fram emot att funktionalitet för detta integreras i det CMS vi använder – Sitevision.
Vi gratulerar Naturhistoriska Riksmuseet till nomineringen i kategorin Samhällskommunikation!
Nrm.se är nominerade inom kategorin Samhällskommunikation
Vinnarna av årets Web Service Award utses den 29 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]
Hela programmet till WSA-dagen finns på: https://www.webserviceaward.com/wsa-dagen-2025/program/
WSA-dagen är ett kostnadsfritt digitalt event men begränsat antal platser.